Hjemmeautomasjon #4 — På tide å bli litt konkret

Til nå har jeg snakket mest om noen generelle tanker og måter å tenke på. Prøvd å gi et overordnet bilde av hva jeg mener er viktig i en hjemmeautomasjons- eller “smarthus”-løsning. Nå er det på tide å bli litt konkret.

Ola Thoresen
3 min readJan 19, 2020

For meg var det to ting som var vesentlige da jeg skulle finne hjernen i mitt system. Som jeg sa i en annen sammenheng:

Du har i praksis to retninger. Enten en proprietær helvetesløsning der du blir bundet på hender og føtter og må selge din førstefødte og resten av sjela og livet ditt til én leverandør. Og der du bare må innfinne deg med at det produsenten ikke gidder å lage, det finnes bare ikke.

Eller en åpen helvetesløsning der du må bruke våtter og vinter på å banne over at det skal være så fordømt vanskelig å få systemet til å funke akkurat som du vil, for du veit det er mulig, du bare skjønner ikke hvor på veien du har misforstått noe.

For de som kjenner meg, så er det vel ingen stor overraskelse at jeg valgte det siste. En åpen løsning, der jeg har kontroll, er helt vesentlig for min del.

Det andre som var viktig for meg var at det skulle være et aktivt utviklingsmiljø og at det skulle være støtte for så mye som mulig “out of the box”. For igjen vil jeg ikke bindes til å måtte velge én leverandør av utstyr eller én protokoll, eller teknologi. Og etter å ha prøvd noen ulike løsninger, så falt jeg ned på Home Assistant.

Home Assistant

Eller “HA”, “Hass” osv. er en open source automasjonsløsning. Løsningen er skrevet i python, og det slippes nye oppdateringer flere ganger i måneden. I tillegg er det enkelt å utvikle egne moduler hvis man har utstyr som ikke er støttet, og det er en forholdsvis lav terskel for å få implementert egne patcher også i de offentlige versjonene, hvis man skulle føle for det.

HA oppfyller begge de viktigste kriteriene, ved at det er støtte for en hel haug av teknologier og produkter allerede, samtidig som det er åpent og du som eier har (kan ha) full kontroll. Det finnes ulike ferdige pakkeløsninger, som f.eks. “hassio” som er ment for deg som ikke vil fikle alt for mye på egenhånd, men det er også enkelt å installere Home Assistant på en hvilken som helst boks som kan kjøre linux, enten det er en Raspbery Pi en vanlig PC eller en virtuell maskin på en eller annen server.

Det fine er altså at du ikke fikle og tukle, men hvis du ikke er fornøyd med de mulighetene du får med klikk og dra og slipp, så kan du gjøre absolutt alt du ønsker og begjærer, enten med “enkle” YAML-filer eller også skrive kode i python for å tilpasse både hendelser og integrasjoner og automasjoner nøyaktig som det måtte passe deg.

Det finnes en rekke andre løsninger der ute, og det finnes nok løsninger som både er mer sexy og brukervennlige, og det finnes sikkert løsninger som er like fleksible og gir deg like mye kontroll. Men kombinasjonen av et faktisk veldig godt grafisk brukergrensesnitt og full kontroll over alt “under panseret” var det som gjorde at jeg valgte Home Assistant.

--

--

Ola Thoresen

Noe over gjennomsnittlig interessert. Kjentmann i IP- og nettverksjungelen, og jobber i nLogic AS.