Hjemmeautomasjon #3 — Scratch an itch

Ola Thoresen
4 min readJan 19, 2020

Vi har funnet ut at vi er ute etter en automasjonsløsning, ikke en “smart” app, og vi har begynt å tenke på hva vi kan bruke den til. Og ikke minst har vi begynt å se på ulike alternativer. Men hvor skal vi starte?

Dette er ikke noe spesielt for hjemmeautomasjon, det gjelder etter min mening alt man driver med. Hvis du lurer på hva du skal begynne med, så begynn å spørre deg selv hva det er som irriterer deg med dagens tilstand. Og hva er noen lavthengende frukt som burde gi merkbare forbedringer.

For min del var det to ting. Den tidligere nevnte markisa, som jeg ville frhindre fra å være ute i regn og vind. Og en enda enklere problem. Jeg var lei av at lyset på toalettet nærmest blenda meg og vekka meg alt for mye hvis jeg måtte på do om natta. Så jeg ville ha ett eller annet som kunne sørge for at lyset på do kom på med veldig lavt dimmernivå om natta, og som helt vanlig lys på dagtid.

Det er nemlig utrolig mye mer motiverende å merke at man løser et “problem”, enn å bare gjøre noe fordi man tror det kan være nyttig.

Og ingen hjemmeautomasjonsløsning i verden kan forsvares for vanlige oppegående folk med at man sparer tid eller penger. Nattsenking av temperaturen, lys som automatisk skrur seg av i rom ingen er i, ja selv elbil-lading når det er billigst mulig strøm vil aldri i din levetid forsvare den investeringen du gjør økonomisk og tidsmessig for å få det på plass. Men “convenience” og “ro i sjela” er det mulig å gi en verdi.

vet jeg at markisa ikke blir skadet av regn og vind. Og plantene i verandakassene får passelig med vann, også når vi er bortreist. Og det er varmt på badet når vi trenger det om morgenen, uten at varmekablene må stå på full guffe hele dagen og natta. Og når femåringen våkner, så tennes også nattlyset hans, men det står ikke på hele tida, så han sover bedre.

Og alt dette skjer uten at jeg må rope på Google, Siri eller Alexa. Og uten at jeg må rote rundt etter riktig app eller inn i en portal i en sky og styre med det. Men det har tatt tid å komme dit. Og alt har selvsagt ikke fungert fra første forsøk. Det tok mange runder før jeg ble enig med meg selv om når markisa skal gå ned automatisk. Og det gikk flere uker før jeg fant en løsning på når huset skal gå fra “nattmodus” til “morgen”, og ikke minst hva som skal skje da. Jeg vil jo ikke at alle lysene skal skru seg på klokka 06:00, bare fordi det da er “morgen”. Jeg vil bare at timingen av hvor lenge lysene i gangen er på før de skrur seg av automatisk igjen skal være annerledes klokka 7 enn klokka 19. Og at jeg vil ha annet dimmernivå hvis noen beveger seg i stua før frokost enn etter middag. Og det er forskjell på hverdag og helg. Også er det noe som heter ferie oppi dette…

Så min klare anbefaling er altså å starte med de helt enkle småirriterende sakene. For selv de kan vise seg å være overraskende komplekse når man først begynner å automatisere dem. Og man vil fort snuble i sine egne løsninger minst fem ganger før man kommer fram til noe som fungerer optimalt.

Bare se på følgende regler:
if time > 00:00
and time < 06:00
then lights_on_toalett(brightness 10%)

if time > 06:00
and time < 23:00
then lights_on_toalett(brightness 90%)

if time > 23:00
then lights_on_toalett(brightness 10%)

Tilsynelatende helt greit, og det funka jo også veldig fint veldig lenge. Men noen ganger ville ikke lyset slå seg på. Så gikk noen andre på do to minutter senere, og så funka det igjen. Og jeg tolka det som en glitch in the matrix. At ett eller annet bare gjorde at triggeren ikke kom fram, og det skjedde så sjelden at jeg tenkte ikke så mye på det.
Helt til en dag jeg så på klokka akkurat da jeg opplevde det. Den var 23:00. Og hva skjer 23:00? Ingenting!
Jeg har en regel for hva som skjer før kl 23:00 og en for hva som skjer etter 23:00. Men ingenting for hva som skjer akkurat 23:00. En triviell ting å løse med en “≥” i stedet for en “>”, og helt klart en bug jeg vil tro de fleste som driver med koding har gjort mer enn én gang. Men er et typisk eksempel på at man får bruk for mye erfaring og testing før man er i mål. Og jo mer komplisert det du prøver å gjøre er, jo flere rom er det for å gjøre sånne trivielle feil, som så hoper seg opp i store kruseduller og dramatisk senker “WAF”-faktoren.

Men den dagen dere sitter i stua, og markisa plutselig ruller seg opp, tilsynelatende uten grunn, og det fem minutter senere begynner å regne, da derimot — er den faktoren ganske høy.

--

--

Ola Thoresen

Noe over gjennomsnittlig interessert. Kjentmann i IP- og nettverksjungelen, og jobber i nLogic AS.